Grochówka z ziemniakami i suszonymi pomidorkami

Moja ukochana grochówka to taka, która nie powoduje wzdęć, a łyżka włożona do niej po godzinie dosłownie „stoi” w garnku. Czuje się wtedy w smaku niesamowitą kremowość grochu i aksamitność ziemniaków.
Aby obyło się bez problemów gastrycznych, groch powinien być wcześniej namoczony, a woda po moczeniu odlana. Można dodać do gotowania także kilkucentymetrowy glon kombu, co jeszcze bardziej wpłynie na dobrą strawność grochu. Po ugotowaniu glon oczywiście można zjeść razem z zupą (jest dobrym źródłem wapnia, jodu i mikroelementów).

Grochówka z ziemniakami i suszonymi pomidorkami
Składniki (na 4-6 porcji)
  • 400 g grochu żółtego namoczonego na noc
  • 5-6 średnich ziemniaków
  • 6 suszonych pomidorów zmielonych w młynku
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • po kawałku: pora, marchwi, pietruszki
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • garść majeranku
  • szczypta kminku
  • sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
  • 2 łyżki płatków drożdżowych (opcjonalnie)
Przygotowanie
Z namoczonego grochu odlać wodę i zalać świeżą. Warzywa umyć i pokroić drobno lub zetrzeć na tarce, a czosnek pokroić w plasterki. Włożyć do garnka z grochem i gotować, aż groch będzie miękki. W czasie gotowania grochu obrać ziemniaki i pokroić w drobną kostkę. Dodać ziemniaki, suszone pomidory i majeranek do miękkiego grochu i gotować, aż ziemniaki będą miękkie. Dodać sól i resztę przypraw oraz oliwę z oliwek. Pogotować jeszcze chwilę, mieszając. Można rozrzedzić zupę wrzątkiem, jeżeli jest zbyt gęsta.

Komentarze

  1. Dawno nie robiłam grochówki i już od jakiegoś czasu mam ją w planach. Też lubię taką bardzo gęstą :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszna grochóweczka! Świetnie pomyślane z tymi suszonymi pomidorami! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Treściwy obiadek :D Od jakiegoś czasu mamy ochotę na taką grochówkę jak Twoja :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz