Muffiny z mąki kokosowej z bananem i karobem

Jeżeli macie w domu zapas mąki kokosowej, czas zacząć kolejny rok od opróżnienia spiżarnianych półek. Dzięki temu powstanie nowy pomysł na pyszne śniadanie bezglutenowe i dla odmiany bez zbóż, a przede wszystkim smaczne i bardzo proste w wykonaniu. 
Muffiny z mąki kokosowej z bananem i karobem
Składniki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 3 jaja
  • 1 szklanka wody
  • 1 dojrzały banan
  • 0,5 szklanki mleka roślinnego (u mnie kokosowe)
  • 4 łyżki nierafinowanego cukru lub ksylitolu
  • ¼ szklanki rozpuszczonego masła klarowanego lub oleju kokosowego
  • 2 łyżki karobu (można zastąpić kakao)
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Przygotowanie
Składniki suche wymieszać w dużej misce. Banana, rozpuszczony tłuszcz, mleko i wodę, zmiksować z jajami na jednolita masę. Dodać do suchych składników i dobrze wymieszać. Ciasto nie jest zbyt rzadkie, raczej ma konsystencję lekko „piankową” i trzeba je nakładać do foremek łyżką. Wymieszane ciasto nałożyć do foremek i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C i piec przez około 25 minut. Babeczki powinny być zrumienione z wierzchu. Można udekorować powidłami i płatkami kokosowymi lub migdałowymi.

Komentarze

  1. Nigdy nie miałam styczności z mąką kokosową, ale kusi strasznie! Cudne muffinki :)
    http://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka kokosowa bardzo chłonie płyny i jest lekka, piankowata. Wypieki z niej wychodzą naprawdę delikatne i mięciutkie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mamy tyyyyle mąki kokosowej, że nie wiemy co z niej zrobić xD Babeczki wyglądają bardzo apetycznie :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja też jak szalona kupiłam w promocji 2 kg i teraz jem na potęgę...:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam muffiny wg przepisu i moje wyszły suche, mimo że dałam dwa banany. A jakie były Twoje?

    OdpowiedzUsuń
  7. Moje wyszły dość sypkie, ale suche nie były. Na pewno wiele znaczy to, jaka była mąka kokosowa. Trzeba mieć trochę wyczucia z jej konsystencją, bo bardzo chłonie płyny i nawet od tego samego producenta z innego opakowania nie zawsze tak samo się zachowuje. Na pewno wypieki z tej mąki nie są tak wilgotne jak z mąk glutenowych, ale bardzo suche też nie, jeśli mąka nie "wypije" zbyt dużo wilgoci. Lekko zapychająca, piankowa konsystencja to jednak jej cecha charakterystyczna. Można dodawać więcej tłuszczu do wypieków i wtedy wilgotność się zwiększy, jednak dietetyczność wypieku ucierpi.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Może jeszcze piekarnik zbytnio je wysuszył, bo każdy jednak trochę inaczej piecze...Wtedy krótsze pieczenie albo o 10 stopni obniżona temperatura mogą pomóc :)

      Usuń
  8. Przegladałam inne przepisy na muffiny w internecie i często było około 0,5 szklanki oleju w podobnych proporcjach do mąki. Wydaje mi się, że powinno być ciut więcej oleju i byłaby lepsza, wilgotniejsza tekstura :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak dotąd fajnie wychodziły mi z obecnych proporcji, zwłaszcza że mleko kokosowe też jest tłuste. Następnym razem spróbuję je jeszcze trochę "dotłuścić" i zobaczymy. :) Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  10. Polecam najlepszą mąkę kokosowej ze sklepu internetowego - www.jedzeniemamy.pl ( dla mam i nie tylko)

    MNIAM!

    OdpowiedzUsuń
  11. Ile babeczek wyszło Ci z tej porcji? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zależy od formy, z mojej 6, ale z mniejszej wychodzi nawet 10.

      Usuń
  12. Można użyć mleka krowiego (bez laktozy)? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dowolne mleko czy napój zastępujący mleko będzie w sam raz.

      Usuń

Prześlij komentarz