Zupa z marchewek oprócz przyjemnego
smaku przyniesie nam sporo prowitaminy A (B-karoten), kwasu foliowego i witamin
z grupy B, a także potas i nieco żelaza, cynku i wapnia. Imbir i papryczka
dodatkowo nas rozgrzeją, a mleko kokosowe wyważy idealnie proporcje smaków. Bardzo
polecam krakersy dyniowe, jako dodatek do zupy, ponieważ idealnie komponują się
smakowo ze słodyczą marchewki.
Zupa marchewkowa z selerem, pomidorami i imbirem
Składniki (4-6 porcji)
- 6 średnich marchewek
- 1 duży seler
- 1 pietruszka
- 1 por
- 1 pęczek natki pietruszki(do posypania zupy)
- 1 mała ostra papryczka
- 1 szklanka pomidorów bez skórki (ze słoika lub puszki w zimie, w sezonie świeżych)
- 0,5 szklanki mleka kokosowego
- 4 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- mały kawałek imbiru(około 2 cm)
- 1 łyżka mielonego czosnku
- 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
- sól, odrobina pieprzu
Przygotowanie
Warzywa korzeniowe umyć, obrać i drobno pokroić. Papryczkę, czosnek i imbir pokroić na drobne kawałki. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pomidory, sól, wszystkie przyprawy i oliwę. Zdjąć z ognia i zmiksować (w razie potrzeby można zupkę rozrzedzić nieco wrzątkiem). Wlać mleko kokosowe i wymieszać. Na talerzu posypać natką pietruszki.
Warzywa korzeniowe umyć, obrać i drobno pokroić. Papryczkę, czosnek i imbir pokroić na drobne kawałki. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pomidory, sól, wszystkie przyprawy i oliwę. Zdjąć z ognia i zmiksować (w razie potrzeby można zupkę rozrzedzić nieco wrzątkiem). Wlać mleko kokosowe i wymieszać. Na talerzu posypać natką pietruszki.
To są dania idealnie w naszym stylu <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :D
A ja bym się chciała nauczyć robić tak ozdobne ciasta jak Wy :) Chyba mam za mało praktyki :)
UsuńLubię te połączenia :)
OdpowiedzUsuńDanie w moim guście, a zupy marchewkowej z prawdziwego zdarzenia nigdy jak dotąd nie jadłam. Twoja bardzo mi się podoba :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie spróbuj, na pewno doskonale się uda :)
UsuńBardzo lubię marchewkę, zupa do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńJa niezbyt lubiłam kiedyś marchewkę, wydawała mi się zbyt słodka. Ale jak widać są sposoby żeby zrównoważyć nadmiar słodyczy innym smakiem:)
UsuńCudowna jest ta zupka, podoba mi się :-)
OdpowiedzUsuńfajna ta zupa, taka gęsta :)
OdpowiedzUsuńbardzo lubię marchewkowe, też często robię
Najbardziej lubię takie gęste zupy: maksimum warzyw i żadnych wypełniaczy jak mąka czy makaron. Pełnia smaku bez zakłóceń:)
UsuńDobra zupka na przeziębienie :P
OdpowiedzUsuń