Zupa marchewkowa z selerem, pomidorami i imbirem

Zupa z marchewek oprócz przyjemnego smaku przyniesie nam sporo prowitaminy A (B-karoten), kwasu foliowego i witamin z grupy B, a także potas i nieco żelaza, cynku i wapnia. Imbir i papryczka dodatkowo nas rozgrzeją, a mleko kokosowe wyważy idealnie proporcje smaków. Bardzo polecam krakersy dyniowe, jako dodatek do zupy, ponieważ idealnie komponują się smakowo ze słodyczą marchewki.  
 
Zupa marchewkowa z selerem, pomidorami i imbirem
Składniki (4-6 porcji)
  • 6 średnich marchewek
  • 1 duży seler
  • 1 pietruszka
  • 1 por
  • 1 pęczek natki pietruszki(do posypania zupy)
  • 1 mała ostra papryczka
  • 1 szklanka pomidorów bez skórki (ze słoika lub puszki w zimie, w sezonie świeżych)
  • 0,5 szklanki mleka kokosowego
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • mały kawałek imbiru(około 2 cm)
  • 1 łyżka mielonego czosnku
  • 1 łyżka płatków drożdżowych (opcjonalnie)
  • sól, odrobina pieprzu
Przygotowanie
Warzywa korzeniowe umyć, obrać i drobno pokroić. Papryczkę, czosnek i imbir pokroić na drobne kawałki. Wszystkie warzywa włożyć do dużego garnka i zalać wodą tak, aby przykryła warzywa. Gotować, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać pomidory, sól, wszystkie przyprawy i oliwę. Zdjąć z ognia i zmiksować (w razie potrzeby można zupkę rozrzedzić nieco wrzątkiem). Wlać mleko kokosowe i wymieszać. Na talerzu posypać natką pietruszki.

Komentarze

  1. To są dania idealnie w naszym stylu <3
    Pysznie wygląda :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. A ja bym się chciała nauczyć robić tak ozdobne ciasta jak Wy :) Chyba mam za mało praktyki :)

      Usuń
  2. Lubię te połączenia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Danie w moim guście, a zupy marchewkowej z prawdziwego zdarzenia nigdy jak dotąd nie jadłam. Twoja bardzo mi się podoba :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Koniecznie spróbuj, na pewno doskonale się uda :)

      Usuń
  4. Bardzo lubię marchewkę, zupa do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja niezbyt lubiłam kiedyś marchewkę, wydawała mi się zbyt słodka. Ale jak widać są sposoby żeby zrównoważyć nadmiar słodyczy innym smakiem:)

      Usuń
  5. Cudowna jest ta zupka, podoba mi się :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. fajna ta zupa, taka gęsta :)
    bardzo lubię marchewkowe, też często robię

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najbardziej lubię takie gęste zupy: maksimum warzyw i żadnych wypełniaczy jak mąka czy makaron. Pełnia smaku bez zakłóceń:)

      Usuń
  7. Dobra zupka na przeziębienie :P

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz