Wyobraźcie sobie niesamowity smak
czekolady orzechowej w wersji płynnej, mniej tłustej, ale delikatnej i
kremowej. Jest słodka, ale nieprzesłodzona, sycąca, ale tak, żeby zastąpić deser
i tak naprawdę stać się nim w niecodziennej formie. Można poczuć wyraźny smak
orzechów arachidowych i kakao, ale też słodycz bez obawy o nadmiar.
Przygotowanie
Masło orzechowe, syrop i kakao wymieszać w garnku o grubym dnie z odrobiną mleka. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką i powoli dolewać mleko. Doprowadzić do delikatnego wrzenia i zdjąć z ognia. W wersji na zimno należy napój wystudzić i ewentualnie schłodzić. Na gorąco, od razu rozlać do kubków lub filiżanek.
Orzechowa czekolada na gorąco lub
zimno
Składniki (2 porcje) - 600 ml mleka roślinnego np. z orzechów włoskich, owsianego
- 4 łyżki masła orzechowego bez cukru
- 3 czubate łyżki kakao
- 1 łyżka syropu z buraka cukrowego, daktyli lub ryżu (najlepiej smakuje z buraka albo daktylowy)
Masło orzechowe, syrop i kakao wymieszać w garnku o grubym dnie z odrobiną mleka. Podgrzewać, cały czas mieszając trzepaczką i powoli dolewać mleko. Doprowadzić do delikatnego wrzenia i zdjąć z ognia. W wersji na zimno należy napój wystudzić i ewentualnie schłodzić. Na gorąco, od razu rozlać do kubków lub filiżanek.
Świetne !!:)
OdpowiedzUsuńJa często robię domowe mleko z masła orzechowego, wiórek kokosowych i daktyli - następnym razem dodam kakao :)
O kurcze ale pojechałaś.... nie jest trudno wyobrazić sobie ten cudny smak! :D Wymienimy się? Szklanka Twojego napoju za kawałek naszego najnowszego pandziego serniczka... no może być nawet z czekoladowym uchem xD
OdpowiedzUsuńSerniczek z uszkiem biorę bez namysłu, a czekoladą na pewno nie będziecie zawiedzione :)
UsuńJuż na liście mamy masło orzechowe i czujemy, że będzie bosko xD
UsuńJuż mi ślinka cieknie na samą myśl :D
OdpowiedzUsuńGenialny pomysł! Mam ogromną ochotę na czekoladę w twojej wersji:)
OdpowiedzUsuńLubię i na gorąco i na zimno-pycha;)
OdpowiedzUsuń