Ciasteczka dyniowo – kokosowe z orzechami włoskimi słodzone daktylami

Takie ciasteczka są szybkie i łatwe. Dodatkowo bezglutenowe i bez zbóż, a przede wszystkim – smaczne. Mogą je z łatwością formować dzieci, są słodzone daktylami i nie ma potrzeby dodawania innych substancji ani dodatków słodzących. Zaspokajają potrzebę słodyczy w mało pracochłonnej i wartościowej formie. Polane gorzką czekoladą staną się podwójnie czekoladowe i nabiorą bardziej atrakcyjnego charakteru. A w prostym wydaniu, mogą wylądować jako dodatek w pudełku z drugim śniadaniem dla dziecka jako zdrowy deser i już żaden batonik nie będzie potrzebny.
 
Ciasteczka dyniowo – kokosowe z orzechami włoskimi słodzone  daktylami
Składniki
  • 1 szklanka mąki z pestek dyni
  • 1 szklanka suszonych daktyli
  • 1 szklanka orzechów włoskich
  • 0,5 szklanki mąki kokosowej
  • 100 g oleju kokosowego lub masła
  • 1 duże jajo
  • 2 łyżki ciemnego kakao
Do dekoracji (niekoniecznie)
  • rozpuszczona gorzka czekolada, suszone płatki kwiatów
Przygotowanie
Daktyle sparzyć i zalać wrzącą wodą tak, aby przykryła daktyle. Gdy wystygnie, zmiksować, ale niezbyt drobno. Orzechy włoskie drobno posiekać. Wymieszać w misce wszystkie suche składniki, dodać jajo, olej kokosowy i daktyle zmiksowane wraz z wodą w której się moczyły. Dobrze połączyć wszystkie składniki w lepką masę. Odrywać po kawałeczku i formować kulki wielkości orzecha włoskiego, spłaszczając je na zgrabne ciasteczka. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez 12 – 14 minut. Udekorować dowolnie lub zjeść bez dekoracji.

Komentarze

  1. Przepięknie wyglądają! i ta polew! mniam, nasza wyobraźnia powoduje ślinotok ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają uroczo :) Pewnie od razu zjadłabym kilka ;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają cudownie i na pewno tak smakują!

    OdpowiedzUsuń
  4. A mąke z pestek dyni dostane gdzies? Czy chodzi o to, zeby zmiksowac pesttki dyni? ;) Chetnie bym sobie zrobila te ciasteczka do herbaty z teekanne z truskawką i wanilią pyszka!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mąka z dyni jest pozostałością po tłoczeniu oleju z pestek i ma sporo błonnika i białka, a mało tłuszczu. Zmielone pestki dyni będą bardziej tłuste.
    Ja kupuję przeważnie mąkę z dyni firmy Szarłat albo Olvita. Bywa w dużych supermarketach na stoiskach ze zdrową żywnością albo z mąkami. Można ją też kupić w eko sklepach.
    Aż nabrałam ochoty na taką herbatkę z ciasteczkami. Zapowiada się przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz