Ciastka owsiane z orzechami, skórką pomarańczową i naparem herbacianym

Płatki owsiane mają wiele zastosowań i można pokusić się o wykorzystanie owsianki do zrobienia wartościowych słodkości, bez specjalnego wysiłku i zaangażowania. Ważne, aby płatki były bardzo drobne (ja użyłam pełnoziarnistych drobno mielonych). Wtedy bardzo dobrze wchłoną płyn i po upieczeniu nie będą twarde, a właśnie miękkie i kruche. Dodatek włoskich orzechów i skórki pomarańczowej dodatkowo wzbogaca ich smak.
Jako drugie śniadanie lub przekąska do kawy jak znalazł. Bez nadmiernych wyrzutów sumienia. 
Ciastka owsiane z orzechami, skórką pomarańczową i naparem herbacianym

Składniki (na około 25 ciastek o przekroju szklanki)
  • 5 szklanek drobnych płatków owsianych
  • 1 szklanka zmielonych orzechów włoskich
  • ¾ szklanki ciemnego cukru (użyłam Muscovado)
  • 0,5 szklanki zimnego, niesłodzonego naparu z dowolnej herbaty (ja użyłam kukichy)
  • 100 g masła lub oleju kokosowego
  • 2 jaja
  • 2 łyżki otartej pomarańczowej skórki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • szczypta soli
Przygotowanie
Wymieszać w misce składniki suche, dodać masło lub olej kokosowy, jaja i napar herbaciany. Wyrobić na gładką i kleistą masę. Odstawić na godzinę, aby ciasto się dobrze związało. Następnie uformować w dłoniach kulki i ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, lekko je spłaszczając. Moje miały formę i wielkość kotlecików.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180
°C i piec przez około 20 minut.
Jeśli zdecydujemy się na mniejsze ciasteczka, należy piec je odpowiednio krócej.

Komentarze

  1. ciacha z orzechami włoskimi! Muszą być cudne :D Z chęcią porwałybyśmy... wszystkie! :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz