Proste i smaczne ciasteczka świąteczne, którymi można zastąpić pierniki. Bezglutenowe, z mąką z cieciorki i słodzone daktylami.
Smacznego!
Smacznego!
Ciasteczka makowe z mąką z ciecierzycy i cynamonowym lukrem
- 1 szklanka mąki z ciecierzycy
- 1 szklanka zmielonego w młynku maku
- 0,5 szklanki suszonych daktyli
- 10 łyżek mąki kukurydzianej
- 50 g masła (1/4 kostki)
- 1 jajo
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- szczypta soli
- mąka z ciecierzycy do podsypania ciasta (około 2 łyżki)
- 5 łyżek cukru pudru (użyłam pudru z cukru kokosowego, tzn. sama zmieliłam cukier w młynku)
- 1 łyżeczka cynamonu
- sok z połowy małej cytryny
Przygotowanie
Daktyle zalać wrzątkiem na noc, tak, aby woda ledwo przykryła daktyle. Przed
pieczeniem zmiksować. Suche składniki wymieszać w misce i dodać rozpuszczone
masło, zmiksowane daktyle i jajo. Zagnieść ciasto, łącząc składniki. Powinno
być dość luźne i lepkie. Podsypując lekko mąką, tak aby ciasto nie kleiło się
do stolnicy, wałkować ciasto na grubość około 0,5 cm i wykrawać foremką
ciasteczka. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować
wierzch wodą za pomocą pędzelka. Piec w piekarniku nagrzanym do 180° C przez
około 10-12 minut.
Składniki lukru zmiksować w blenderze lub dobrze utrzeć drewnianą łyżką w
miseczce i posmarować wierzch ciasteczek. Dowolnie udekorować.
Bardzo smakowicie się zapowiada. Na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis i pozdrawiam serdecznie :)
OdpowiedzUsuńJa również pozdrawiam i życzę smacznego!
UsuńTakich ciasteczek jeszcze nigdzie ni widziałam:)
OdpowiedzUsuńJa tez takich nie widziałam, a miałam akurat sporo mąki z ciecierzycy i udało się. Teraz muszę tylko zrobić kolejną porcję na święta, bo wszystko zniknęło. :)
UsuńJakie piękne <3 Mąka z ciecierzycy i w naszych świątecznych ciasteczkach się znalazła i wbrew obawom, że będą trącić stączkami okazały się przepyszne ;)
OdpowiedzUsuńZdrowych i wesołych Świąt kochana :**
Usuń