Placek ziemniaczano – gryczany z twarogiem i cebulką

Ten prosty przepis niesie w sobie eksplozję zimowego smaku. Ciepłe danie, które karmi ciało i cieszy oko. Z powodzeniem nadaje się na obiad dla całej rodziny lub ciepłą kolację. Na zimno można zabrać go do szkoły lub pracy jako drugie śniadanie lub przekąskę. Przygotowanie nie jest skomplikowane ani pracochłonne, a gwarantuje smakowitość.
Placek ziemniaczano – gryczany z twarogiem i cebulką
Składniki
  • 5 - 6 średnich ziemniaków
  • 250 g sera białego półtłustego
  • 150 g kaszy gryczanej prażonej
  • 3 jaja
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 duże cebule
  • sól ziołowa
  • pieprz, czosnek niedźwiedzi, słodka papryka


Przygotowanie
Kaszę gryczaną ugotować na sypko (można to zrobić dzień wcześniej). Ziemniaki obrać i ugotować w osolonej wodzie. Cebulę pokroić drobno i udusić na oliwie. Ugotowane ziemniaki ugnieść (nie musimy robić tego dokładnie, mogą pozostać wyczuwalne kawałki), dodać ugotowaną kaszę, pokruszony ser biały, 2 jajka, cebulkę i przyprawy. Wyrobić dobrze drewnianą łyżką, tak aby wszystkie składniki dokładnie się wymieszały i włożyć masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Wyrównać powierzchnię i lekko uklepać. Jajo rozbełtać widelcem i wylać na wyrównaną masę. Posypać czosnkiem niedźwiedzim. Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C około 50 minut, aż wierzch będzie rumiany i utworzy apetyczną „skorupkę”.

Komentarze

  1. Bardzo sycące i pożywne! To jest to co z chęcią zjemy zawsze na obiad w trasie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam połączenie kaszy gryczanej z twarogiem, więc taki placek zjadłabym z apetytem. pychota :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam placki gryczane! A jakie podpłomyki gryczane są pyszne!:) Polecam! Gryka, to źródło witamin i minerałów. Naprawdę warto "przemycać" ją w diecie. Idealnie uzupełnia jadłospis w niezbędne związki.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz