Wegańskie kotlety gryczane z pieczarkami

W prostocie siła i smak – to właśnie te kotleciki. Wystarczy warzywny dodatek i obiad gotowy. Znakomite także na zimno. Są delikatne i kruche, a wilgotność zachowują dzięki pieczarkom.
Są dobrze doprawione i dzięki temu ich smak nie jest mdły, a prosta kasza gryczana zyskuje nową oprawę.

Wegańskie kotlety gryczane z pieczarkami 
Składniki (na około 12-14 sztuk)
  • 100 g kaszy gryczanej niepalonej
  • 1 duża cebula
  • 8 łyżek płatków jaglanych + płatki do obtoczenia kotlecików
  • 0,5 małej główki czosnku
  • 0,5 - 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżka majeranku
  • czosnek niedźwiedzi suszony
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • oliwa  z oliwek do posmarowania kotletów – 2-3 łyżki
  • pieprz
Przygotowanie
Kaszę ugotować na kleisto i gorącą wymieszać z płatkami jaglanymi w większej misce.
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Pieczarki zetrzeć na tarce, rozgrzać na patelni olej kokosowy i dodać cebulkę z czosnkiem. Podsmażać, w razie potrzeby lekko podlewając wodą. Gdy cebulka będzie rumiana, dodać ją do kaszy. Wszystko wymieszać razem z przyprawami i solą,  aby masa dobrze się skleiła. Zwilżając dłonie oliwą formować kotlety i obtaczać je w płatkach jaglanych. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C i piec przez około 0,5 godziny.

Komentarze

  1. Super pomysł. Na pewno spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  2. Faktycznie, wygląda niesamowicie i bardzo oryginaly pomysł! Podoba mi się bardzo, muszę to spróbować! Dziękuje bardzo

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie. Od samego patrzenia zrobiłam się glodna :-)

    Zapraszam do mnie : www.mecooks.com

    OdpowiedzUsuń
  4. Myślałyśmy, że to kulki mocy ale w sumie mogą nimi być tylko w wersji wytrawnej :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeszcze jakieś orzechy by się przydały, żeby "moc" była większa :)

      Usuń

Prześlij komentarz