Czekoladowe ciasto bananowe z mąką dyniową i kokosową, bezglutenowe i bez zbóż

Bananowych chlebków i ciast jest w internecie bez liku. Wciąż jednak banany są inspiracją do tworzenia nowych odsłon tego samego tematu.
Cóż, latem wszystko szybciej dojrzewa, również banany zakupione dziś jutro będą mocno dojrzałe. A że po wariacku kupiłam całą kiść, bo bio i pięknie pachniały, z tej kiści pozostała większość. Tak oto z desperacji zrodził się przepis, a ponieważ mąki dyniowej i kokosowej też miałam sporo, postanowiłam je wykorzystać. Wyszło miękkie, czekoladowe i wilgotne ciasto, doskonałe do gorzkiej kawy. Dobrze smakuje również ususzone na „sucharki”, co latem bywa bardzo praktyczne, ponieważ produkty szybko się psują i tracą świeżość. Jednak w tym wypadku powątpiewam, aby cokolwiek z niego pozostało po weekendzie.

Czekoladowe ciasto bananowe z mąką dyniową i kokosową, bezglutenowe
Składniki (na formę o przekroju 26 cm)

  • 1 szklanka mąki z dyni
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 10 łyżek oleju
  • 4 jaja
  • 5-6 łyżek ciemnego cukru Muscovado
  • 4 duże dojrzałe banany
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • syrop buraczany do polania ciasta – 1-2 łyżeczki
Przygotowanie
Mąki wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia. Jaja zmiksować z cukrem, olejem i obranymi bananami. Powoli wsypywać wymieszane mąki i dokładnie wyrobić, ale niezbyt długo. Składniki powinny się tylko dokładnie połączyć. Wlać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 40 minut. Po upieczeniu można polać odrobiną syropu buraczanego, tworząc „nitki” na powierzchni ciasta. 

Komentarze

  1. Wyglada cudownie :) Nigdy nie słyszałam o takiej mące!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  2. Mąka dyniowa to produkt, który pozostaje po wytłoczeniu oleju z pestek dyni. Ma sporo błonnika i białka, więc stanowi dobre zastępstwo dla zwykłej mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. To ciasto z tych, które sycą na długo :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Czyli jednak można zrobić rewelacyjny deser bez glutenu :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pewnie, że można, a nawet trzeba :)
      Nawet jeśli nie mamy glutenowych ograniczeń, warto z wielu powodów popróbować nowych smaków, dla zdrowia i zdrowej odmiany.

      Usuń
  5. Wow, super wygląda te ciasto bananowe! Coś czuję, że bardzo je polubie.

    OdpowiedzUsuń
  6. hej hej inspirująca kobieto ! olej to tego przepisu to jaki najlepszy? Mam do wyboru rzepakowy na zimno, lniany, czy...ech, masło klarowane?

    OdpowiedzUsuń
  7. W wersji wegańskiej najlepszy będzie olej kokosowy, a w mojej ulubionej to oczywiście masło klarowane.
    Oleje tłoczone na zimno są wspaniałe właśnie na zimno: w sałatkach,pastach, koktajlach, z grzanką, natomiast do pieczenia się nie nadają, szczególnie olej lniany.

    OdpowiedzUsuń
  8. Wygląda bosko :) przypomina mi brownie <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I trochę takie jest...Tylko zaręczam, że jego kaloryczność jest dużo mniejsza :)

      Usuń
  9. Uwielbiam brownie!:) Cos czuje, ze to bedzie ciasto na najblizsza niedziele! Dziekuje za przepis i pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz