Są słodkie, choć nie ma w nich dodanego cukru, miękkie i energetyczne, dzięki dodaniu tłuszczu. Wzbogacone migdałami i czerwonymi jagodami goji, zaspokoją apetyt, jednocześnie dając energię i sytość.
Świetne po zimowym spacerze, jako przekąska do kawy lub drugie śniadanie lub podwieczorek dla dziecka. Zawsze warto mieć w pojemniczku 1-2 takie ciastka, żeby nie ulec przypadkowym pokusom w cukierni, kiedy akurat umieramy z głodu.
Ciasteczka owsiane z migdałami i goji, bez mleka i jaj
Składniki (na około 12 ciastek)
- 2 szklanki płatków owsianych, najlepiej drobnych
- 2 dojrzałe banany
- 0,5 szklanki namoczonych suszonych daktyli
- 1/3 szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 2 łyżki pełnoziarnistej mąki (orkiszowej, żytniej)
- 2 łyżki posiekanych migdałów
- garść suszonych jagód goji
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
Przygotowanie
Daktyle zmiksować z bananami. Płatki owsiane połączyć z proszkiem do pieczenia i dodać do zmiksowanej masy. Wlać rozpuszczony olej kokosowy i dodać mąkę i bakalie.
Ciasto powinno mieć lepką konsystencję i nie może być twarde. Zwilżonymi wodą dłońmi formować z masy miękkie kulki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180°C przez około 15 minut (większe ciastka, takie jak moje, małe pieczemy 8-10 minut).
Ciasteczka owsiane są pożywne, ich czas przygotowania jest szybki, można je zabrać ze sobą wszędzie. Mogą być przekąską czy drugim śniadaniem w pracy/szkole, ponieważ dodają sporej dawki energii. Polecam i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńZdrowa przekąska
OdpowiedzUsuń