Zapiekanka ziemniaczana w pergaminowych mieszkach

Taka wersja zapiekanki ziemniaczanej odpowiada mi najbardziej, gdy nie mam czasu ani na zmywanie, ani na obgotowywanie ziemniaków ani też na celebracyjne układanie plasterków w formie. Po prostu - to jest doskonała propozycja na codzienny niedoczas. Po 15 minutach ląduje w piekarniku, a my ogarniamy domowe tematy. Jest prosta w wykonaniu i niewyszukana w wyglądzie, ale bardzo smaczna. Wystarczy pokroić ziemniaki w mundurkach w cienkie plasterki i wymieszać składniki sosu, ukrywając wszystko w pergaminowym mieszku. Można ją zrobić w większej formie po prostu kładąc plasterki na pergamin i rozkładając sos na wierzchu. Tylko w połowie pieczenia warto przykryć wierzch pergaminem, żeby sos zbytnio się nie zrumienił i nie spalił. 
Same mieszki są też fajną zachętą dla dzieciaków. Maluchy zjadają tylko ziemniaki spod spodu, a większe dzieci całą zapiekankę. Porcje z pergaminu dają się też bez problemu przełożyć na talerz. My wyjadamy zawartość prosto z mieszków. 


Zapiekanka ziemniaczana w pergaminowych mieszkach 
Składniki (na 4 małe porcje) 
  • 6 sporych ziemniaków w mundurkach (około 700 - 750g)
  • 250 g twarożku o gładkiej konsystencji (twaróg sernikowy, zmielony na gładko biały ser, twarożek śmietankowy bez dodatków). Ja użyłam serka chudego z Aldi, połowę opakowania
  • 100 g sera z niebieską pleśnią (z podpuszczką mikrobiologiczną) - kupiłam w sklepie Aldi
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • 1 czubata łyżeczka mielonej słodkiej papryki (u mnie papryka z ryneczkuprzypraw.pl)
  • 1 czubata łyżeczka granulowanego czosnku (u mnie czosnek granulowany z ryneczkuprzypraw.pl)
  • 2 łyżki czosnku niedźwiedziego suszonego
  • kilka szczypt soli
  • pieprz kolorowy lub czarny wedle uznania
  • papier do pieczenia - 4-5 arkuszy
  • sznurek bawełniany lub zwykła nitka do zawiązania mieszków
    
    
Przygotowanie
Twarożek włożyć do miski razem z pokrojonym w kostkę serem pleśniowym i wlać oliwę.  Dobrze rozgnieść ser pleśniowy i z grubsza połączyć z twarożkiem i oliwą na gładką masę. Dodać przyprawy i wymieszać. Ziemniaki wyszorować i pokroić w cienkie plasterki. Blachę do pieczenia wyłożyć papierem. Rozłożyć arkusze papieru do pieczenia i na każdym ułożyć po 1,5 pokrojonego ziemniaka (łącznie 4 mieszki). Lekko posypać solą plasterki, a następnie nałożyć na nie czubatą łyżkę masy serowej i lekko rozsmarować, ale bez zbytnich starań. Zawinąć mieszek i zawiązać sznurkiem. Wszystkie mieszki ułożyć na blasze do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C (opcja grzania góra - dół, środkowa półka). Piec przez 45 minut. Upieczone mieszki od razu podawać. 

Składniki, z których przygotowałam zapiekankę






Komentarze