Napój z kurkumą czyli "złote mleko"

"Złote mleko" jest bardzo popularnym napojem, szczególnie zimą i jednym z moich ulubionych. Ubóstwiam jego kolor, aromat i możliwość modyfikowania dodatków, w zależności od tego, co akurat mam w swojej przyprawowej spiżarni. Kurkuma w ostatnich latach zyskała na popularności, choć jej właściwości znane są od tysięcy lat w medycynie Dalekiego Wschodu. Posiada właściwości przeciwzapalne, przeciwutleniające, przeciwbólowe i neuroochronne, co w dobie licznych chorób cywilizacyjnych może być nieocenione, szczególnie dlatego, że kurkuma jest łatwo dostępna i nietoksyczna. Dodawanie jej do codziennego menu jak najbardziej ma więc uzasadnienie, a jeśli uczynimy z picia "złotego mleka" swój codzienny rytuał, dbanie o zdrowie będzie również przyjemnością. Działanie prozdrowotne kurkumy zawdzięczamy zawartemu w niej żółtemu barwnikowi- kurkuminie i musimy mieć świadomość, że aby leczyć choroby potrzebujemy kurkuminy jako wyciągu, ale by im zapobiegać, możemy stosować kurkumę w kuchni, choćby pijąc właśnie takie mleczko, stosując kurkumę jako przyprawę i popijając shoty ze świeżym korzeniem, koniecznie dodając odrobinę pieprzu, ponieważ zawarta w nim piperyna zwiększa wchłanialność kurkuminy o 2000%. Mleczko w moim wydaniu przygotowuję na bazie napoju roślinnego: migdałowego lub owsianego, czasem z orzechów laskowych. Dodatki stosuję różne, zwykle nie więcej niż trzy, żeby uzyskać jak najbardziej harmonijny smak. Czasem jest to mleczko z nutą anyżu, a czasem mocno cynamonowe. Lubię je też okrasić odrobiną słodyczy-z surowego palmowego cukru lub miodu albo syropu klonowego. Pamiętajmy, że czasem takie drobne rytuały dbałości o siebie, potrafią "zrobić nam dzień". Nieważne, że leje jak cebra, śnieg zamarza nam na twarzy i przed chwilą ochlapało nas auto. Przetrwamy i potraktujemy to z humorem, gdy w termosie będzie czekać na nas nasz ulubiony napój, którego ciepło tak przyjemnie rozlewa się po całym ciele. 

Napój z kurkumą czyli "złote mleko"
Składniki (na 2 porcje)

  • 500 ml mleka lub napoju roślinnego (owsiany, migdałowy, orzechowy, itp. )
  • 4 ziarna kardamonu (ja użyłam kardamonu czarnego, ale zielony też będzie super)
  • 1/2 łyżeczki mielonego imbiru
  • laska cynamonu (pokruszona) lub 1/2 łyżeczki cynamonu mielonego
  • kilka szczypt czarnego pieprzu
  • do posłodzenia: 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu, gdy napój przestygnie albo po prostu tego, co lubicie. Ja użyłam surowego cukru palmowego przywiezionego z Indii. 

Przygotowanie
Do mleka dodać przyprawy nie mielone i zagotować. Następnie wsypać przyprawy zmielone i gotować na maleńkim ogniu około 5 minut. Zostawić do przestudzenia i przecedzić przez sitko albo wyłowić kawałeczki cynamonu i kardamon. Posłodzić tym, co lubimy.
Uwaga: możemy wszystkie przyprawy zastosować w postaci mielonej, wtedy nie ma potrzeby odcedzania ani wyławiania przypraw w całości. 


Komentarze

  1. W tym mleczku najlepsze jest to, że jest super smaczne, a to nie takie oczywiste w zdrowotnych napojach. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz