Ciasto migdałowe bez mąki, ze skórką pomarańczową

To ciasto inspirowane jest słynnym Torta de Santiago, tradycyjnym wypiekiem, którym częstowano pielgrzymów wędrujących do Santiago de Compostela. Nie zawiera mąki, którą świetnie zastępują zmielone migdały lub mąka migdałowa. Oczywiście dodałam swoje składniki, takie jak skórka pomarańczowa, sok z cytryny zamiast skórki i zrezygnowałam z cynamonu. W wersji keto cukier zastępujemy erytrytolem lub inną substancją słodzącą, którą dobrze tolerujemy i już. Wysiłek jest znikomy, ilość składników nader skromna, ale jakość idzie tutaj w parze z prostotą, dając świetny efekt smakowy. Dzięki wlaniu do ciasta soku z cytryny, ciasto nie popękało z wierzchu i mniej się kruszy,
nie jest też tak słodkie jak zwykle. Zamiast soku z cytryny można dodać pół łyżeczki cynamonu
i skórkę cytrynową - wówczas wypiek będzie bardziej nawiązywał do tradycji.

Ciasto migdałowe z pomarańczową skórką, bez mąki
Składniki (na tortownicę o przekroju około 24 cm)

  • 5 jaj
  • 2 szklanki mąki migdałowej lub mielonych migdałów (250 g)
  • 3/4 szklanki dowolnego cukru, erytrytolu lub innej substancji słodzącej (150 g). Ja użyłam cukru trzcinowego
  • sok wyciśnięty z jednej cytryny
  • skórka pomarańczowa smażona lub suszona (2-3 łyżki)
  • cukier puder lub cynamon do posypania wierzchu ciasta


Przygotowanie
Do dużej miski wbić jaja i ubijać mikserem, powoli dodając cukier. Gdy jaja staną się puszyste i powstanie jednolita masa (po około 6 minutach), wsypać mieloną pomarańczową skórkę. Odstawić mikser i powoli porcjami wsypywać mąkę migdałową, delikatnie mieszając łyżką, aż połączy się z masą jajeczną. Na koniec wlać sok z cytryny i dobrze, ale delikatnie wymieszać całość. Przelać ciasto do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 160 stopni C (środkowa półka, grzanie góra - dół) przez około 55 minut. Po wyjęciu z piekarnika oprószyć ciasto cukrem pudrem i pozostawić do całkowitego wystudzenia.

Komentarze