Jeśli dotąd uważaliście makaron ryżowy za mdły i bez wyrazu, ta zapiekanka pomoże go odczarować
i przywrócić na kuchenny stół jako smakowy hit. Jego struktura i plastyczność jest idealnym rozwiązaniem, kiedy chcemy, żeby zapiekanka była zwarta i podzielna. Na pewno kluczem do smakowitości jest tutaj dodatek pora i gorgonzoli. Dzięki temu zapiekanka ma charakter i nie jest mdła. Nie potrzeba też wielu przypraw. Wystarczą sól, pieprz i czosnek niedźwiedzi. Dobrze smakuje zarówno na zimno, jak i na ciepło lub ponownie podgrzana. A więc smacznego!
Składniki (na formę o wymiarach 23 x 23 cm)
- 1 opakowanie makaronu ryżowego (razowy, jasny, ja użyłam ryżowego z czarnym sezamem)
- 5 jaj
- 1 opakowanie pomidorków koktajlowych (250 g)
- 1 średni por (150g)
- garść świeżego szpinaku (50 g)
- 100 g sera gorgonzola (0,5 opakowania)
- 2 łyżki oliwy z oliwek lub masła klarowanego
- 3 łyżki tartego sera mozzarella do posypania zapiekanki
- 1 łyżka masła do wysmarowania formy
- sól, pieprz, czosnek niedźwiedzi
Formę na zapiekankę wysmarować masłem. Jaja wbić do miski, dodać pokrojoną w kostkę gorgonzolę
i rozbełtać całość widelcem, aby powstała mniej więcej jednolita masa jajeczna. Posolić, dodać pieprz
i czosnek niedźwiedzi. Pora i pomidorki umyć i pokroić. Pomidorki na połówki, pora w pół krążki. Szpinak również umyć i posiekać. Makaron połamać na pół, zalać w garnku wrzątkiem, przykryć
i zostawić pod pokrywką około 10 minut, po czym odcedzić. Na patelni rozgrzać oliwę lub masło klarowane i wrzucić pora. Po chwili dorzucić pomidorki i dusić, mieszając. Można podlać odrobiną wody i posolić. Gdy por zmięknie, dodać szpinak i po kilku minutach - odcedzony makaron. Doprawić, dodać sól i pieprz. Sprawdzić smak. Wlać na patelnię masę jajeczną z gorgonzolą i wymieszać dokładnie z makaronem. Wyłączyć palnik i całą masę wlać do formy na zapiekankę. Wyrównać
i uklepać delikatnie masę. Posypać startym serem mozzarella. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i zapiekać przez 30 minut.
Komentarze
Prześlij komentarz