Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i melasą

Czasami masło orzechowe znika z kuchni bardzo szybko, ale bywają takie tygodnie, kiedy nikt po nie nie sięga. A wypieki z jego dodatkiem są naprawdę bardzo sycące i dodają energii. Bo przecież ciastko ciastku nierówne. Wypieki z białą mąką, z małą ilością tłuszczu, ale z dużym dodatkiem cukru jednak mają słaby indeks sytości i po wchłonięciu sporej ich ilości nadal nie czujemy przyjemnego nasycenia
i jemy jeszcze więcej. Z tymi ciastkami tak nie jest. Są naprawdę sycące, przez konkretny dodatek masła orzechowego, a dodatkowo są pełnoziarniste, z mąką orkiszową i otrębami owsianymi.
Masło orzechowe kupuję zawsze w opakowaniach po 900 g lub 1 kg, bo tak jest ekonomiczniej
i praktyczniej, gdy do sklepu mamy kilka kilometrów, a i tak nie mają w nim orzechowego masła.
W masełku, które wybieram nie ma dodatku soli, cukru ani oleju palmowego. Najbardziej lubię takie
z kawałkami orzechów i takiego właśnie użyłam do upieczenia tych ciastek, ale zupełnie gładkie też będzie dobre.
Co do melasy trzcinowej, kiedy byłam nastolatką, wydawało mi się że jest bardzo słodka i przepyszna. Czytałam w Przeminęło z wiatrem, jak Scarlett się nią zajada w towarzystwie placków i sądziłam naiwnie,  że jej smak przypomina ciemny miód. Nic bardziej mylnego - melasa mi smakuje, jednak jej smak nie jest tak dosłownie słodki, jak często reklama czy literatura opisuje i czuć w nim esencjonalny koncentrat trzciny cukrowej. Jest też wartościowym produktem, który lubię mieć w domu, na przemian z syropem z buraka cukrowego. Melasa przede wszystkim zawiera żelazo i witaminy z grupy B i choć jej dodatek jest niewielki w tych ciastkach, warto ją przemycać do wielu potraw na słodko, aby podrasować nieco ich wartości odżywcze.

Ciasteczka owsiane z masłem orzechowym i melasą
Składniki (na 23 - 25 ciastek - pełna blacha z wyposażenia piekarnika)

  • 1,5 szklanki otrąb owsianych lub drobnych płatków owsianych (180 g)
  • 1,5 szklanki mąki orkiszowej pełnoziarnistej (270 g)
  • 0,5 szklanki cukru palmowego, trzcinowego (110 g) lub substancji słodzącej w odpowiedniej proporcji
  • 0,5 kostki miękkiego masła (100 g)
  • 3/4 szklanki masła orzechowego (240 g)
  • 3 jaja S lub M
  • 2 łyżki melasy trzcinowej lub syropu buraczanego, z agawy lub klonowego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
  • papier  do pieczenia

Przygotowanie
Mąkę, otręby lub płatki owsiane, cukier i proszek do pieczenia wymieszać w dużej misce. Miękkie masło, masło orzechowe, ekstrakt waniliowy, melasę i jaja wyrobić w drugiej misce trzepaczką lub mikserem na gładką masę. Dodać masę do suchych składników w dużej misce i wymieszać, aby całość stała się jednolita i połączona. Najlepiej zrobić to ręcznie, aby składniki dobrze się związały i skleiły.  Ciasto powinno być zwarte i łatwo się lepić. Z masy formować kulki wielkości dużego orzecha włoskiego, spłaszczać i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C (grzanie góra - dół, środkowa półka) przez około 13 minut. Ciastka od spodu powinny być lekko zrumienione, wtedy na pewno są upieczone. Wyjąć blachę z piekarnika i wystudzić.


Komentarze