Ziemniaki po indyjsku

Ziemniaki to w wielu domach niezbędny kulinarny dodatek, choć u nas niekoniecznie. Bardzo lubimy, ale rzadziej i w innej formie. Raczej w towarzystwie przypraw i warzyw niż ciężkich dodatków. Takie ziemniaki są super rozgrzewające i smaczne, szczególnie gdy lubimy kuchnię pełną aromatów, w indyjskim duchu. Ten przepis jest kolejną próbą odtworzenia oryginalnego hinduskiego dania, więc jest dość wierny tradycyjnym sposobom jego przygotowania. Jedyny pominięty składnik to ryż,  ponieważ w  Indiach takie danie dostalibyśmy z miseczką ryżu lub chlebkiem chapati czy naan. Dla mnie jednak ziemniaki i kolejna porcja węglowodanów to ciut za wiele, choć pysznie.

Ziemniaki po indyjsku (na sposób bombajski)
Składniki (na 2 -3 porcje)

  • 700 g ziemniaków
  • 1 duża cebula (szklanka posiekanej)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 mała świeża papryczka chili
  • 1 łyżeczka posiekanego świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku, obranego i posiekanego
  • 4 łyżki masła klarowanego

Przyprawy:

  • 1/2 łyżeczki mielonego chili
  • 1/4 łyżeczki mielonej kurkumy
  • 1/2 łyżeczki kuminu w proszku
  • 3/4 łyżeczki kolendry w proszku
  • 1/4 łyżeczki mielonego kopru włoskiego
  • 1/4 łyżeczki czarnej gorczycy (można pominąć)
  • 1/2 łyżeczki nasion kminu rzymskiego (kumin)
  • 1/4 - 1/2  łyżeczki soli + sól do gotowania ziemniaków

Przygotowanie
Ziemniaki umyć. Jeśli są młode wystarczy dobrze wyszorować, jeśli nie - obrać ze skórki. Małe ziemniaki można ugotować w całości, duże warto pokroić na połówki lub ćwiartki. Ziemniaki powinny być ugotowane, ale nie bardzo miękkie i rozpadające się. Gdy zostaną nakłute widelcem, powinien wejść gładko, ale ziemniak nie powinien się rozpadać. Ugotowane ziemniaki odcedzić i wystudzić. Przed gotowaniem posolić. Na patelni rozgrzać masło klarowane i podsmażyć ziemniaki na rumiano. Na drugiej patelni rozgrzać pozostałe dwie łyżki masła klarowanego i wrzucić całe nasiona kminu rzymskiego i gorczycy. Gdy nasionka gorczycy zaczną strzelać (po około minucie) należy wrzucić cebulę i zielone chili. Smażyć na złoto, mieszając.
Zmniejszyć płomień do minimum i dodać imbir i czosnek. Smażyć przez około minutę i dorzucić pozostałe przyprawy i sól. Mieszać chwilę i dodać pomidory. Dusić kilka minut aż nieco zgęstnieją, po czym dorzucić ziemniaki. Dobrze wymieszać i dusić pod przykryciem około 10 minut. Można dosolić w razie potrzeby. Po tym czasie danie jest gotowe.

Komentarze

  1. Ciekawe, więc wypróbuje i dam znać, dzięki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jeśli lubisz hinduskie smaki i aromaty, to może być świetny patent na ziemniaki.

      Usuń

Prześlij komentarz