Dyniowe curry z chili i kokosowym mleczkiem

Danie przepyszne, choć mało kontrastowe kolorystycznie. Przyjemnie rozgrzewa i świetnie smakuje, zachowując w swoim wnętrzu aromat i smak rodem z Indii. To kolejna opcja na szybki obiad dla miłośników przypraw i prostoty dań. Najlepsze jest z dynią Hokkaido lub piżmową, ale nawet z dynią bezłupinową, która ma bardzo jasny i mało wyraźny w smaku miąższ też jest pyszne. Przyprawy i technika przygotowania robią swoje.

Dyniowe curry z chili i kokosowym mleczkiem
Składniki (na 4 porcje)

  • 0,5 małej dyni piżmowej lub Hokkajdo pokrojonej w kostkę (około 350 g po obraniu)
  • 1 duży słoik ciecierzycy lub 1,5 - 2 puszki (400 g)
  • 1 duża, drobno posiekana cebula (120 -150 g)
  • 1 puszka pomidorów w kawałkach
  • 1 drobno posiekana zielona papryczka chilli
  • pół łyżki rozdrobnionego świeżego imbiru
  • pół łyżki drobno posiekanego czosnku
  • 3 łyżki oleju / oliwy lub masła ghee
  • 1 łyżeczka soli
  • 250 ml mleczka kokosowego
Przyprawy
  • 1-2 łyżeczki ostrej papryki, drobno pokrojonej
  • 1,5 łyżeczki garam masala
  • 1/2 łyżeczki mielonego kuminu
  • 1,5 łyżeczki mielonej kolendry
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki sproszkowanego kopru włoskiego
  • 1 łyżka mielonej kozieradki
  • 1 łyżeczka pasty z tamaryndowca
  • 1 łyżeczka brązowego cukru
  • 1 liść laurowy
  • 5 cm kawałek laski cynamonu
  • 1 gwiazdka anyżu

Przygotowanie
Rozgrzać olej i dodać liść laurowy, cynamon i anyż.
Gdy się zarumienią, dodać posiekaną cebulę i zielono papryczkę chili.
Smażyć do złotego koloru, odpowiednio regulując płomień.
Zmniejszyć płomień, po czym dodać imbir i czosnek, dusić około minuty. Dodać pół łyżeczki soli, sproszkowaną ostrą paprykę, 1 łyżeczkę garam masala, sproszkowany kumin, kolendrę w proszku, kurkumę i sproszkowany koper włoski.
Dodać dynię i pomidory, dusić 2-3 minuty, po czym przykryć naczynie i gotować 5 do 7 minut.
Dodać około 200 ml wody i ciecierzycę oraz mleczko kokosowe.
Zwiększyć płomień i gotować aż dynia będzie miękka, mieszając co kilka minut.
Doprawić używając jeszcze odrobiny soli, pół łyżeczki garam masala, kozieradki, cukru i pasty
z tamaryndowca. Podawać z ryżem.


Komentarze