Lubię dania na bazie płatków owsianych i używam ich sporo zamiast białej mąki, jednak niekoniecznie
w postaci zwykłej owsianki. "Brejka", jak ją nazywa moja rodzinka to jednak nie ich wymarzone danie
i nawet wołami nie da się ich zaciagnąć do stołu, żeby raczyli się owsianką. Co innego granola, albo właśnie placuszki a'la pankejki. Tutaj już nie są potrzebne żadne wabiki, a paradoksalnie w zwykłej owsiance z suszonymi owocami jest więcej cukru niż w plackach polanych odrobiną syropu klonowego czy melasy. Dobrze też smakują na zimno i można je zabrać do pracy lub szkoły zamiast kanapek. Są smażone na patelni beztłuszczowej, nie ociekają tłuszczem i się nie kleją, są miękkie, lekkie i upieczone w środku. Nie są pracochłonnym ani skomplikowanym daniem, a można je zjeść na wiele sposobów: z musem owocowym, przeróżnymi syropami, serkiem śmietankowym, dżemem czy powidłami.
Składniki (na około 15 niewielkich placuszków)
- 1, 5 szklanki zmielonych na mąkę płatków owsianych (225 g) lub gotowej mąki owsianej
- 3 małe lub średnie jaja
- 1 szklanka mleka (300 ml, u mnie roślinne owsiane)
- 2 łyżki oleju o łagodnym smaku (20 ml, u mnie z pestek winogron)
- szczypta soli
- 1 płaska łyżeczka cynamonu
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka płynnego ekstraktu waniliowego
- Dodatki: świeże owoce, syrop klonowy, buraczany, melasa, dżem, serek - co lubicie. U mnie pankejki polałam 2 łyżeczkami syropu klonowego i 1 łyżeczką buraczanego, który świetnie udaje czekoladę.
Przygotowanie
Przygotować 2 miski. Do jednej wsypać zmielone płatki owsiane, cynamon i proszek do pieczenia. Wymieszać. Do drugiej miski wbić jaja, dodać wanilię i olej. Ubić wszystko na puszystą masę
i stopniowo dodawać mąkę owsianą i mleko. Mieszać, aż składniki się połączą. Odstawić na 10 minut, aby ciasto się związało. Patelnię z powłoką do smażenia bez tłuszczu posmarować odrobiną oleju
i kłaść niezbyt grube placuszki. Smażyć na średnim ogniu z obu stron, aby zdążyły ładnie podrosnąć
i nie spaliły się. Podawać z dowolnymi dodatkami, na zimno lub ciepło.
Komentarze
Prześlij komentarz