Proteinowy pudding chia w nurcie fit

Klasyczny pudding chia na mleku kokosowym bardzo mi smakuje, jednak czasem potrzebuję odmiany i odejścia na chwilę od mleka kokosowego, którego sporo w kuchni używam. Poza tym w jednej porcji tego proteinowego puddingu znajdziemy około 24 g białka, co jest dobrą opcją w podnoszeniu uczucia sytości, z jednoczesnym uczuciem lekkości w naszym układzie trawiennym. Można go śmiało podzielić na porcje i przechowywać w lodówce do trzech dni. Najczęściej przygotowuję go w pudełeczkach gotowych do zabrania ze sobą i dekoruję mrożonymi wiśniami, które dostałam w sezonie od wspaniałomyślnej sąsiadki. I oczywiście paroma okruszkami gorzkiej czekolady. Daje to delikatny posmak słodkości i wykwintności. Zazwyczaj używam jasnego smoothie ze sklepu lub zrobionego
w domu z mango, bananów i pomarańczy. Czasem gdy mam w domu smoothie zielone lub czerwone dodaję takie, jakie jest. Może kolor jest średni, ale smak bardzo dobry. Chudy serek do tego puddingu kupuję homogenizowany 0,3% tłuszczu, ale każdy chudy serek o kremowej, gładkiej konsystencji bez wypełniaczy i skrobi się nada. Nawet serki typu wiejskiego wysokobiałkowe można zmiksować
i zrobić taki pudding. Nie dosładzam go dodatkowo, ponieważ kupne smoothie jest naturalnie dostatecznie słodkie i to naprawdę wystarcza.
Ten pudding jest dziecinnie prosty w przygotowaniu, smaczny i utrzymany w nurcie fit. Zastąpi ciężki deser lub przekąskę. Zawiera cztery podstawowe składniki: serek, sok smoothie, płatki migdałów
i nasiona chia. Dekoracja z owoców i opiłków czekoladowych podnosi jego estetykę podania i walory smakowe, a o tym też warto pamiętać. A teraz działanie. Pudding przygotujecie w 5 minut, godzina
w lodówce i...mniam - jest solidna porcja protein. Jego żywot będzie krótki acz owocny dla nas, jeśli chodzi o wrażenia smakowe i korzyści w sensie bilansu makroskładników w codziennym menu.

Proteinowy pudding chia
Składniki (na 3 porcje - 3 niepełne szklanki)

  • 500 g serka homogenizowanego chudego bez cukru i dodatków
  • 1 szklanka soku typu smoothie (300 ml), najlepiej w jasnym kolorze
  • 3 łyżki płatków migdałowych (30 g)
  • 3 łyżki nasion chia (30 g)
  • Do dekoracji: dowolne owoce świeże lub mrożone, 2 kostki posiekanej gorzkiej czekolady

Przygotowanie
Do miski włożyć serek i wlać sok smoothie. Wymieszać bardzo dokładnie trzepaczką rózgą, aby całość stałą się jednolita. Dodać nasiona chia i płatki migdałowe i ponownie wymieszać. Masę przelać do szklanek, pudełeczek lub pucharków. Udekorować startą czekoladą i dowolnymi świeżymi lub mrożonymi owocami.Wstawić na godzinę do lodówki, aby chia napęczniało. Smacznego!

Komentarze

Prześlij komentarz