Od
dawna nie kupuję gotowych
ciastek. Po pierwsze, dlatego, że swoje słodycze, dokładnie wiem, z
czego robię. Po drugie, bo upływa sporo czasu zanim zbiorę zapał i
desperacką chęć
zjedzenia czegoś słodkiego, a do tego momentu radzę sobie zupełnie
dobrze bez
słodyczy. Każdy swój wypiek realizuję z dużą przyjemnością i
radosnym oczekiwaniem. A kiedy widzę uśmiechnięte i zadowolone twarze
bliskich,
wtedy myślę już o następnym pomyśle na coś słodkiego.
Nie martwcie się, jeżeli
brak Wam płatków kasztanowych. Można je zastąpić kukurydzianymi.
Bardzo Was
zachęcam do ulubionego ozdabiania swoich wypieków i zabawy gotowaniem i
pieczeniem. Moment, kiedy ze zwieszoną głową przestępujemy próg kuchni, bo
przecież musimy coś ugotować jest tym, w którym trzeba zrobić przerwę i
odnaleźć na nowo pasję do gotowania. Lepiej wtedy skupić się na szybkich,
wartościowych potrawach z dużą ilością warzyw, które nie są absorbujące
czasowo, a coś poważniejszego zostawić na weekendy. I nie myśleć o tym tak
wiele. Po prostu zajrzeć do lodówki, ocenić sytuację i… gotować.
Ciasteczka
cytrynowe z posypką kasztanową
Składniki
(na około 25 ciasteczek)
Ciastka
PrzygotowanieCiastka
- 2 i ¼ szklanki mąki razowej orkiszowej
- 100 g miękkiego masła
- 2 jaja
- ¼ szklanki nierafinowanego cukru
- 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- 4 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej
- 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
- szczypta soli
- mąka do podsypania ciastek
- 4 łyżki płatków z kasztanów lub kukurydzianych
- 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
- 0,5 łyżeczki cynamonu
Składniki na posypkę rozdrobnić w blenderze na gruby proszek, można też utrzeć w moździerzu. Składniki na ciastka oprócz masła i jaj, wymieszać, dodać masło, jaja i zagnieść ciasto podobne do kruchego. Uformować kulę. Podsypując mąką, rozwałkować placek i wycinać dowolną foremką ciastka o grubości około 0,6 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować wodą. Posmarowane ciastka posypać posypką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec około 10 minut.
Śliczne ciasteczka,i na pewno pyszne ;)
OdpowiedzUsuńBardzo je lubię i pieczenie jest łatwe i szybkie. Smacznego!
OdpowiedzUsuń