Ciasteczka cytrynowe z posypką kasztanową


Od dawna nie kupuję gotowych ciastek. Po pierwsze, dlatego, że swoje słodycze, dokładnie wiem, z czego robię. Po drugie, bo upływa sporo czasu zanim zbiorę zapał i desperacką chęć zjedzenia czegoś słodkiego, a do tego momentu radzę sobie zupełnie dobrze bez słodyczy. Każdy swój wypiek realizuję z dużą przyjemnością i radosnym oczekiwaniem. A kiedy widzę uśmiechnięte i zadowolone twarze bliskich, wtedy myślę już o następnym pomyśle na coś słodkiego. 
Nie martwcie się, jeżeli brak Wam płatków kasztanowych. Można je zastąpić kukurydzianymi.
Bardzo Was zachęcam do ulubionego ozdabiania swoich wypieków i zabawy gotowaniem i pieczeniem. Moment, kiedy ze zwieszoną głową przestępujemy próg kuchni, bo przecież musimy coś ugotować jest tym, w którym trzeba zrobić przerwę i odnaleźć na nowo pasję do gotowania. Lepiej wtedy skupić się na szybkich, wartościowych potrawach z dużą ilością warzyw, które nie są absorbujące czasowo, a coś poważniejszego zostawić na weekendy. I nie myśleć o tym tak wiele. Po prostu zajrzeć do lodówki, ocenić sytuację i… gotować.
Ciasteczka cytrynowe z posypką kasztanową

Składniki (na około 25 ciasteczek)
Ciastka


  • 2 i ¼ szklanki mąki razowej orkiszowej
  • 100 g miękkiego masła
  • 2 jaja
  • ¼ szklanki nierafinowanego cukru
  • 1, 5 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • 4 łyżki skórki cytrynowej kandyzowanej
  • 2 łyżki soku z cytryny lub limonki
  • szczypta soli
  • mąka do podsypania ciastek
Posypka
  • 4 łyżki płatków z kasztanów lub kukurydzianych
  • 1 łyżka cukru z prawdziwą wanilią
  • 0,5 łyżeczki cynamonu
Przygotowanie
Składniki na posypkę rozdrobnić w blenderze na gruby proszek, można też utrzeć w moździerzu. Składniki na ciastka oprócz masła i jaj, wymieszać, dodać masło, jaja i zagnieść ciasto podobne do kruchego. Uformować kulę. Podsypując mąką, rozwałkować placek i wycinać dowolną foremką ciastka o grubości około 0,6 cm. Układać je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarować wodą. Posmarowane ciastka posypać posypką i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180˚C. Piec około 10 minut.

Komentarze

Prześlij komentarz