Ciastka ryżowo - jaglane z syropem buraczanym i orzechami włoskimi

Takie ciastka można jeść przez tydzień, bo doskonale zachowują świeżość. Zawierają moje ukochane włoskie orzechy i syrop z buraków, który ma wspaniały, karmelowy smak… Jeśli chcemy popełnić kulinarny grzeszek, nie wahajmy się ani chwili w przypadku tych ciastek. Będzie bezglutenowo, cynamonowo i pysznie. Do tego wspaniałe kakao lub chai i można odpłynąć w sobie tylko wiadomym kierunku…

Ciastka ryżowo - jaglane z syropem buraczanym i orzechami włoskimi

Składniki (na około 15 ciastek)
  • 200 g mąki ryżowej
  • 150 g mąki jaglanej
  • 150 g masła
  • 3/4 szklanki syropu buraczanego lub daktylowego
  • 2 jaja
  • 3 łyżki kakao
  • 2 czubate łyżki mąki gryczanej
  • 1 łyżka cynamonu
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • szczypta soli
Dodatki
  • 15 połówek włoskich orzechów
  • gorzka lub biała czekolada do dekoracji około 50-100 g
Przygotowanie
W dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki. Dodać pokrojone w kostkę miękkie masło, jaja i syrop buraczany. Wyrobić ręką kleiste i zwarte ciasto. Zwilżając dłonie wodą formować z ciasta kulki, spłaszczyć je i w każdej umieścić połowę włoskiego orzecha, lekko go wgniatając. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C około 18-20 minut, zwracając uwagę, aby zbytnio nie spiekły się od spodu. Upieczone ciastka można polać polewą z gorzkiej lub białej czekolady. W tym celu należy rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej z 3 łyżkami wody i ciepłą polać ciastka. Ja lubię polane przypadkowo, jakby to dzieci je ozdabiały.

Komentarze

  1. czy można użyć melasy z karobu?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jasne, że można użyć tej melasy, a gdyby ciasto trudno się formowało i było zbyt lepkie można dosypać 1-2 łyżki mąki gryczanej i jeszcze raz wyrobić. Z tego co pamiętam ta melasa jest rzadsza niż buraczana i stąd to dodanie małej ilości mąki.

      Usuń
  2. czy masło można zastąpić olejem kokosowym?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak i oleju kokosowego wystarczy 0,5 szklanki. Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Jakie słodziutkie, pysznie wyglądają;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyglądają dokładnie tak, jak ciastka które lubię najbardziej - grubo i bogato, a do tego zawierają moje ulubione orzechy :):)

    OdpowiedzUsuń
  5. Już mam ochotę na te Twoje ciasteczka.:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też mam ochotę, ale nie ma już ani jednego! Jak to się mogło stać? :)

      Usuń
  6. Bardzo apetyczne ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz