Muffinki jaglane są miękkie i długo zachowują świeżość,
a dodany do nich mak obfituje
w kilka ważnych dla nas witamin, jak
A, D, E i witaminę C. Doskonale sprawdzają się jako przekąska i dodatek
do śniadania. Mak to nie tylko makowiec i słodki przysmak, ale również
obfite źródło wapnia.
W 100 g znajdziemy go ponad 1000 mg, a oprócz
tego mangan, żelazo, miedź i cynk. Dlatego warto czasem wzbogacić o mak
codzienne pożywienie, niekoniecznie w wersji z pobliskiej cukierni.
Muffinki jaglane z makiem i gruszkami
Składniki (na 15 maleńkich muffinek lub 8-10 standardowych)
- 1 szklanka mąki jaglanej (można ją zastąpić mąką gryczaną)
- 0,5 szklanki zmielonego w młynku siemienia lnianego
- 0,5 szklanki maku niebieskiego zmielonego w młynku
- 0,5 szklanki soku jabłkowego
- 2 jaja
- ¼ szklanki miodu, ksylitolu lub cukru kokosowego
- ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
- 1 gruszka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie
suche składniki wymieszać w dużej misce. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną
kostkę. Dodać do składników sypkich i wlać tłuszcz, sok oraz wbić jaja.
Wszystko krótko i energicznie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły.
Nałożyć masę do foremek do ¾ wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 22-25 minut.
świetne muffinki!
OdpowiedzUsuńa proszek do pieczenia albo soda nie są potrzebne? czy siemię można zastąpić pestkami dyni?
OdpowiedzUsuńOjej, zapomniałam dopisać o proszku, już poprawiam. Dzięki za przypomnienie, uratowałaś/eś niejeden wypiek. Pestki dyni świetnie się nadadzą zamiast siemienia :)
OdpowiedzUsuńdziękuję bardzo za szybką odpowiedź, mam zamiar je popełnić;-))
OdpowiedzUsuńTo ja dziękuję za bystre oko :) i mam nadzieję, że zasmakują :)
OdpowiedzUsuńJak dla mnie wyglądają idealnie, a i skład bardzo mi się podoba :) Z mąką jaglaną, makiem i gruszką to nie mogą być nie dobre :P
OdpowiedzUsuńMak, gruszka i mąka jaglana. Super połączenie :) . Muffiny wyglądają bardzo smakowicie !
OdpowiedzUsuńI takie były, bo ani jedna nie została :) I na dodatek były lekkie i miękkie przez kilka dni...
OdpowiedzUsuńZdrowa i smaczne ;)
OdpowiedzUsuńPięknie wyglądają i na dodatek samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńPrzepis spadł mi z nieba gdy miałam ochotę na coś słodkiego z makiem. Zamiast gruszki dodałam domowy mus jabłkowy. Za drugim razem gdy piekłam babeczki pominęłam owoce i wyszły za suche choć nadal świetne.
OdpowiedzUsuń