Muffinki jaglane z makiem i gruszkami bez glutenu

 Muffinki jaglane są miękkie i długo zachowują świeżość, a dodany do nich mak obfituje w kilka ważnych dla nas witamin, jak A, D, E i witaminę C. Doskonale sprawdzają się jako przekąska i dodatek do śniadania. Mak to nie tylko makowiec i słodki przysmak, ale również obfite źródło wapnia. 
W 100 g znajdziemy go ponad 1000 mg, a oprócz tego mangan, żelazo, miedź i cynk. Dlatego warto czasem wzbogacić o mak codzienne pożywienie, niekoniecznie w wersji z pobliskiej cukierni.
 
Muffinki jaglane z makiem i gruszkami

Składniki (na 15 maleńkich muffinek lub 8-10 standardowych)
  • 1 szklanka mąki jaglanej (można ją zastąpić mąką gryczaną) 
  • 0,5 szklanki zmielonego w młynku siemienia lnianego
  • 0,5 szklanki maku niebieskiego zmielonego w młynku
  • 0,5 szklanki soku jabłkowego
  • 2 jaja
  • ¼ szklanki miodu, ksylitolu lub cukru kokosowego
  • ¼ szklanki rozpuszczonego oleju kokosowego
  • 1 gruszka 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • szczypta soli
Przygotowanie
Wszystkie suche składniki wymieszać w dużej misce. Gruszkę umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Dodać do składników sypkich i wlać tłuszcz, sok oraz wbić jaja. Wszystko krótko i energicznie wymieszać, aby składniki się dobrze połączyły. Nałożyć masę do foremek do ¾ wysokości. Piec w piekarniku nagrzanym do 180˚C przez około 22-25 minut.

Komentarze

  1. a proszek do pieczenia albo soda nie są potrzebne? czy siemię można zastąpić pestkami dyni?

    OdpowiedzUsuń
  2. Ojej, zapomniałam dopisać o proszku, już poprawiam. Dzięki za przypomnienie, uratowałaś/eś niejeden wypiek. Pestki dyni świetnie się nadadzą zamiast siemienia :)

    OdpowiedzUsuń
  3. dziękuję bardzo za szybką odpowiedź, mam zamiar je popełnić;-))

    OdpowiedzUsuń
  4. To ja dziękuję za bystre oko :) i mam nadzieję, że zasmakują :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak dla mnie wyglądają idealnie, a i skład bardzo mi się podoba :) Z mąką jaglaną, makiem i gruszką to nie mogą być nie dobre :P

    OdpowiedzUsuń
  6. Mak, gruszka i mąka jaglana. Super połączenie :) . Muffiny wyglądają bardzo smakowicie !

    OdpowiedzUsuń
  7. I takie były, bo ani jedna nie została :) I na dodatek były lekkie i miękkie przez kilka dni...

    OdpowiedzUsuń
  8. Pięknie wyglądają i na dodatek samo zdrowie :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Przepis spadł mi z nieba gdy miałam ochotę na coś słodkiego z makiem. Zamiast gruszki dodałam domowy mus jabłkowy. Za drugim razem gdy piekłam babeczki pominęłam owoce i wyszły za suche choć nadal świetne.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz