Chyba bardzo polubiłam swoje nowe
chlebki bez mąki, bo cały czas myślę o upieczeniu kolejnego i kolejnego. Kokosowo - dyniowy jest
bardzo sycący i nie da się zjeść w jego przypadku tylu kromek, co tradycyjnego pieczywa. Smakuje
bardzo dobrze, jako zakąska do sałatki albo po prostu podpieczona na sucho
grzanka czy kanapka z ulubionymi warzywami. Doskonały na dietach bezglutenowych i kiedy mamy kłopot z niestabilnym
poziomem cukru. Wtedy znakomicie zastąpi nam tradycyjne pieczywo.
Chleb kokosowo – dyniowy bez mąki
Składniki
- 1 szklanka mąki kokosowej
- 1 szklanka mąki z dyni
- 1 szklanka mielonego lnu złocistego odtłuszczonego (u mnie Oleofarm)
- 4 jaja
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
- 2 łyżeczki mielonego czosnku
- 4 łyżeczki suszonego szczypiorku
- 1,5 – 2 łyżeczki soli himalajskiej
- 2 – 2 i ¼ szklanki wody mineralnej (u mnie Muszynianka)
- Dowolne nasionka do posypania: mak, len, czarnuszka
Dokładnie wymieszać w dużej misce składniki suche. Jaja z oliwą rozbełtać w
drugiej misce widelcem i dodać do miski z mąkami. Wlać wodę i wymieszać ręką.
Wyrabiać kilka minut, aby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły kleistą
masę. Jeśli jest zbyt twarda, można w czasie mieszania dodać jeszcze trochę
wody. Ale całość musi być zwarta i nie może się kruszyć ani rozpadać. Powinna
bez problemu dać się uformować na dowolnego kształtu bochenek lub mini bochenki
(czasem robię zamiast jednego dwa o wielkości dużej podłużnej bułki, tylko
szersze). Formowanie ciasta ułatwia zwilżenie dłoni wodą. Ukształtowany
bochenek ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować z wierzchu wodą, aby
powierzchnia była gładka i wilgotna. Posypać dowolnymi nasionkami: makiem,
czarnuszką, siemieniem i naciąć ukośnie powierzchnię bochenka, aby utworzyła
się krateczka. Cięcia powinny być dość płytkie, aby chlebek nie popękał za
bardzo w czasie pieczenia. Wstawić bochenek do piekarnika nagrzanego do 200˚C i
piec na drugiej półce od dołu przez około 50 minut.
świetny chleb, a akurat mam nadmiar mąki kokosowej! :)
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie - bardzo lubię takie treściwe i bogate w zdrowe składniki chleby :):)
OdpowiedzUsuńoj kolejny wspaniały chlebek który będę piec :)
OdpowiedzUsuńPiękny i smakowity chlebek :)
OdpowiedzUsuńTen chlebek wygląda rewelacyjnie! Jesteśmy bardzo ciekawe smaku :)
OdpowiedzUsuńMąkę kokosową mamy ale trzeba się jeszcze zaopatrzyć w dyniową :D
Jeszcze nie miałam okazji przygotowywać chlebka bez mąki. Piekę pieczywo co tydzień, ale troszkę "tradycyjniejsze", ale w sumie taki dyniowo- kokosowy chlebek to niezły pomysł;)
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie i połączenie tych 2 mąk mnie intryguje :) Dyniową mam - kokosową muszę kupić :) Przepis koniecznie do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńMąkę kokosową można zastąpić świeżo zmielonymi wiórkami, tylko chlebek wtedy będzie bardziej tłusty i jeszcze bardzie sycący...:)
OdpowiedzUsuńMniam. Zjadłabym :)tego chlebka :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
http://fit-healthylife.blogspot.com/
CZy len musi być odtluszczony? mam nasiona i chciałam je tylko zmielić
OdpowiedzUsuń