Chleb kokosowo – dyniowy bez mąki

Chyba bardzo polubiłam swoje nowe chlebki bez mąki, bo cały czas myślę o upieczeniu kolejnego i kolejnego. Kokosowo - dyniowy jest bardzo sycący i nie da się zjeść w jego przypadku tylu kromek, co tradycyjnego pieczywa. Smakuje bardzo dobrze, jako zakąska do sałatki albo po prostu podpieczona na sucho grzanka czy kanapka z ulubionymi warzywami. Doskonały na dietach bezglutenowych i kiedy mamy kłopot z niestabilnym poziomem cukru. Wtedy znakomicie zastąpi nam tradycyjne pieczywo.  
 
Chleb kokosowo – dyniowy bez mąki
Składniki
  • 1 szklanka mąki kokosowej
  • 1 szklanka mąki z dyni
  • 1 szklanka mielonego lnu złocistego odtłuszczonego (u mnie Oleofarm)
  • 4 jaja
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia na kamieniu winnym
  • 2 łyżeczki mielonego czosnku
  • 4 łyżeczki suszonego szczypiorku
  • 1,5 – 2 łyżeczki soli himalajskiej
  • 2 – 2 i ¼ szklanki wody mineralnej (u mnie Muszynianka)
  • Dowolne nasionka do posypania: mak, len, czarnuszka
Przygotowanie
Dokładnie wymieszać w dużej misce składniki suche. Jaja z oliwą rozbełtać w drugiej misce widelcem i dodać do miski z mąkami. Wlać wodę i wymieszać ręką. Wyrabiać kilka minut, aby składniki dokładnie się połączyły i utworzyły kleistą masę. Jeśli jest zbyt twarda, można w czasie mieszania dodać jeszcze trochę wody. Ale całość musi być zwarta i nie może się kruszyć ani rozpadać. Powinna bez problemu dać się uformować na dowolnego kształtu bochenek lub mini bochenki (czasem robię zamiast jednego dwa o wielkości dużej podłużnej bułki, tylko szersze). Formowanie ciasta ułatwia zwilżenie dłoni wodą. Ukształtowany bochenek ułożyć na papierze do pieczenia i posmarować z wierzchu wodą, aby powierzchnia była gładka i wilgotna. Posypać dowolnymi nasionkami: makiem, czarnuszką, siemieniem i naciąć ukośnie powierzchnię bochenka, aby utworzyła się krateczka. Cięcia powinny być dość płytkie, aby chlebek nie popękał za bardzo w czasie pieczenia. Wstawić bochenek do piekarnika nagrzanego do 200˚C i piec na drugiej półce od dołu przez około 50 minut.

Komentarze

  1. świetny chleb, a akurat mam nadmiar mąki kokosowej! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda świetnie - bardzo lubię takie treściwe i bogate w zdrowe składniki chleby :):)

    OdpowiedzUsuń
  3. oj kolejny wspaniały chlebek który będę piec :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten chlebek wygląda rewelacyjnie! Jesteśmy bardzo ciekawe smaku :)
    Mąkę kokosową mamy ale trzeba się jeszcze zaopatrzyć w dyniową :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Jeszcze nie miałam okazji przygotowywać chlebka bez mąki. Piekę pieczywo co tydzień, ale troszkę "tradycyjniejsze", ale w sumie taki dyniowo- kokosowy chlebek to niezły pomysł;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda obłędnie i połączenie tych 2 mąk mnie intryguje :) Dyniową mam - kokosową muszę kupić :) Przepis koniecznie do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Mąkę kokosową można zastąpić świeżo zmielonymi wiórkami, tylko chlebek wtedy będzie bardziej tłusty i jeszcze bardzie sycący...:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam. Zjadłabym :)tego chlebka :)

    Pozdrawiam,
    http://fit-healthylife.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. CZy len musi być odtluszczony? mam nasiona i chciałam je tylko zmielić

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz