Najłatwiejszy chleb orkiszowy na świecie na sodzie i kefirze

Wyobraźcie sobie poranek, kiedy budzi Was zapach pieczonego chleba ciągnący się z kuchni. Do tego ukochane dodatki i kawa zbożowa… Cóż, dla wielu z nas jest to możliwe tylko w weekend. Ten chlebek jest bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu, pełnoziarnisty i bez zbędnych dodatków. Uda się każdemu i można się nim cieszyć do ostatniego kęsa. A to, co sczerstwieje, opiec w piekarniku i też schrupać.
Kefir jest tutaj czynnikiem zakwaszającym pieczywo, ale też ułatwia wzrastanie chleba. Kwaśny czynnik sprawia, że soda tak dobrze spulchnia.
Weganie mogą zastąpić kefir jogurtem roślinnym, np. sojowym. Mając grzybek tybetański łatwo też zrobić kefir na mleku sojowym.
I cóż, to chlebowe cudo ma jedną wadę: nie zachowuje świeżości tak długo, jak pieczywo na zakwasie. Jednak wątpliwe jest, żeby pozostał w kuchni na tyle długo. W moim domu prawie zawsze znika w pierwszy dzień. 


Najłatwiejszy chleb orkiszowy na świecie na sodzie i kefirze
Składniki
  • 500 g mąki razowej orkiszowej
  • 400 g kefiru (ja użyłam własnej produkcji) 
  • 1,5 łyżeczki sody 
  • 0,5 łyżeczki soli
  • mąka do podsypania ciasta
Przygotowanie
Połączyć mąkę z solą i sodą w dużej misce, zrobić wgłębienie i wlać kefir. Wszystkie składniki dobrze połączyć, wyrabiając ciasto tak, aby wszystkie składniki połączyły się dokładnie. Uformować z ciasta kulkę i podsypując mąkę (odrobinę) na dno miski jeszcze raz wyrobić. Uformować kulę i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Lekko spłaszczyć chlebek ręką i posmarować z wierzchu wodą. Naciąć bochenek pośrodku na krzyż i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200˚C. Piec przez pół godziny. Po wyjęciu chleba z piekarnika, należy postukać w dno chlebka. Jeśli wyda głuchy odgłos, będzie upieczony.

Komentarze

  1. Nie ma lepszego niż taki domowy wypiek, wygląda cudownie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Odpowiedzi
    1. Jasne! Nie ma nic przyjemniejszego, niż bycie "objadanym" :)

      Usuń
  3. Uwielbiam takie chlebki, na pewno go wypróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń

  4. Aż człowiek robi się głodny widząc taki chlebek:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jaki piękny! Razowy orkisz ma cudowny smak :) Taka kromeczka z masełkiem..... pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda tak bardzo kusząco ! A jak musiał wspaniale pachnieć po wyjęciu z pieca mmm.

    OdpowiedzUsuń
  7. Super chętnie przetestuje przepis! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. chlebek cudny :) i za pewno pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja jem codziennie chleb orkiszowy, ale niestety nie robiony przeze mnie a kupiony w pobliskiej piekarni. Uważam orkisz, że jedną z lepszych mą i polecam wszystkim!!!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz