Pomysł na kaszkę z mąki kokosowej
pojawił się po rewizji zapasów. Okazała się przepyszna, w strukturze nieco
podobna do kaszy manny. A samo danie jest niesamowicie sycące i proste w przygotowaniu. Sprawdzi się
także, jako deser dla malucha, którego nie trzeba dosładzać, ponieważ banany
dają niesamowitą słodycz i aksamitny smak. Dodatek czarnego sezamu jest świetną
dekoracją, wprowadzającą dodatkowych kilkanaście mg wapnia do naszej codziennej
diety.
Śniadaniowa kaszka kokosowa
Składniki (na 2 porcje)
Przygotowanie- 0,5 l mleka roślinnego (owsiane, migdałowe, orzechowe)
- 3 dojrzałe banany
- 5-6 łyżek mąki kokosowej lub zmielonych w młynku wiórków kokosowych
- 0,5 łyżeczki mielonej wanilii
- owoce do dekoracji (u mnie kaki)
- 1-2 łyżeczki sezamu czarnego
Mąkę kokosową wymieszać w garnku z mlekiem oraz dodać obrane i pokrojone na kawałki banany. Doprowadzać do wrzenia powoli, na małym ogniu i wsypać wanilię. Gotować kilka minut mieszając, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Nałożyć do miseczek, udekorować dowolnymi owocami i posypać czarnym sezamem.
jak pysznie :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do mnie :)
Ciekawa jestem jak smakuje :)
OdpowiedzUsuńDelikatnie, budyniowo, aksamitnie i słodko!
OdpowiedzUsuńMąkę kokosową koniecznie musimy kupić ponownie! W takim wydaniu jeszcze jej nie jadłyśmy :D
OdpowiedzUsuńMnie bardzo zaskoczyła, bo zawsze używałam jej do pieczenia. I okazała się smaczniejsza w tym wydaniu, chociaż może banany stworzyły ten aksamitny smak... Nie wiem. W każdym razie dzisiaj znowu ją sobie zrobiłam... :)
OdpowiedzUsuńBędę musiała wypróbować, bo mam sporo mąki kokosowej, a takie zastosowanie będzie dla niej idealne; )
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńpychota bym jadła:D
OdpowiedzUsuńwspaniałe składniki ! Pycha
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawa propozycja na śniadanie ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie smaki :)
OdpowiedzUsuń