Śniadaniowa kaszka kokosowa

Pomysł na kaszkę z mąki kokosowej pojawił się po rewizji zapasów. Okazała się przepyszna, w strukturze nieco podobna do kaszy manny. A samo danie jest niesamowicie sycące i proste w przygotowaniu. Sprawdzi się także, jako deser dla malucha, którego nie trzeba dosładzać, ponieważ banany dają niesamowitą słodycz i aksamitny smak. Dodatek czarnego sezamu jest świetną dekoracją, wprowadzającą dodatkowych kilkanaście mg wapnia do naszej codziennej diety.

Śniadaniowa kaszka kokosowa
Składniki (na 2 porcje)
  • 0,5 l mleka roślinnego (owsiane, migdałowe, orzechowe) 
  • 3 dojrzałe banany
  • 5-6 łyżek mąki kokosowej lub zmielonych w młynku wiórków kokosowych
  • 0,5 łyżeczki mielonej wanilii 
  • owoce do dekoracji (u mnie kaki) 
  • 1-2 łyżeczki sezamu czarnego
Przygotowanie
Mąkę kokosową wymieszać w garnku z mlekiem oraz dodać obrane i pokrojone na kawałki banany. Doprowadzać do wrzenia powoli, na małym ogniu i wsypać wanilię. Gotować kilka minut mieszając, po czym zdjąć z ognia i zmiksować na gładki krem. Nałożyć do miseczek, udekorować dowolnymi owocami i posypać czarnym sezamem. 

Komentarze

  1. jak pysznie :)
    Zapraszam do mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Delikatnie, budyniowo, aksamitnie i słodko!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mąkę kokosową koniecznie musimy kupić ponownie! W takim wydaniu jeszcze jej nie jadłyśmy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Mnie bardzo zaskoczyła, bo zawsze używałam jej do pieczenia. I okazała się smaczniejsza w tym wydaniu, chociaż może banany stworzyły ten aksamitny smak... Nie wiem. W każdym razie dzisiaj znowu ją sobie zrobiłam... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Będę musiała wypróbować, bo mam sporo mąki kokosowej, a takie zastosowanie będzie dla niej idealne; )

    OdpowiedzUsuń
  6. Ten komentarz został usunięty przez autora.

    OdpowiedzUsuń
  7. wspaniałe składniki ! Pycha

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo ciekawa propozycja na śniadanie ;)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz