Na święta nie tylko ciasta i
grzybowe specjały będą nam potrzebne. Do tych wszystkich cudowności, dla
równowagi naszego organizmu, przyda się solidna porcja sałatki. Łączy w sobie
wiele wartościowych składników, jest smaczna i niezbyt ciężka, chociaż są w
niej orzechy i duszone pieczarki, nie obciąży naszego żołądka. Można ją
modyfikować na wiele sposobów i dodawać takie składniki, jakie tylko znajdziemy
w domu, co przy świętach może okazać się prawdziwym bogactwem.
Sałatka z kapusty pekińskiej z suszonymi pomidorami i orzechami
- 1 mała główka kapusty pekińskiej
- 8 średnich pieczarek
- garść posiekanych włoskich orzechów
- 8 drobno posiekanych suszonych pomidorów (jeśli są twarde, najlepiej zmiękczyć je gotując chwilę na parze)
- 1 duża marchewka
- 1 średnia czerwona cebula
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka octu balsamicznego
- sól, pieprz, mielony czosnek, natka pietruszki
- 0,5 łyżki oleju kokosowego
Przygotowanie
Warzywa i pieczarki umyć i obrać. Marchew zetrzeć na grubej tarce, pieczarki i cebulkę pokroić w plastry. Kapustę osuszyć po umyciu i drobno poszatkować. Kapustę, marchew i cebulę włożyć do większej miski. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki oleju kokosowego, wsypać pieczarki i posolić. Dusić, aż pieczarki odparują wodę i lekko je przyrumienić(nie dodawać więcej tłuszczu ani wody). Uduszone pieczarki dodać do warzyw, dorzucając suszone pomidory i orzechy. Z oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu oraz odrobiny mielonego czosnku przyrządzić dressing. Polać nim sałatkę i dobrze wymieszać. Można posypać natką pietruszki.
Warzywa i pieczarki umyć i obrać. Marchew zetrzeć na grubej tarce, pieczarki i cebulkę pokroić w plastry. Kapustę osuszyć po umyciu i drobno poszatkować. Kapustę, marchew i cebulę włożyć do większej miski. Na patelni rozgrzać 0,5 łyżki oleju kokosowego, wsypać pieczarki i posolić. Dusić, aż pieczarki odparują wodę i lekko je przyrumienić(nie dodawać więcej tłuszczu ani wody). Uduszone pieczarki dodać do warzyw, dorzucając suszone pomidory i orzechy. Z oliwy, octu balsamicznego, soli i pieprzu oraz odrobiny mielonego czosnku przyrządzić dressing. Polać nim sałatkę i dobrze wymieszać. Można posypać natką pietruszki.
Zdecydowanie uwielbiam takie sałatki, zwłaszcza z dodatkiem orzechów. :-)
OdpowiedzUsuńŚwietnie dobrane składniki :) Musi być bardzo smaczna :D
OdpowiedzUsuńOrzechy to naprawdę dobry pomysł!
Nie znam takiej sałatki, ale jestem otwarta na nowe propozycje...
OdpowiedzUsuńNie znam takiej sałatki, ale jestem otwarta na nowe propozycje...
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja. Lubię znajdować ciekawe propozycje także u Ciebie, a jest ich niemało :)
UsuńBardzo apetyczna sałatka :)
OdpowiedzUsuńWg. mnie orzechy włoskie wzbogacają smak większości sałatek i zawsze potrafią się świetnie wkomponować :)
Wygląda bardzo apetycznie, chętnie bym spróbowała :)
OdpowiedzUsuń