Wegańskie burgery z czarnej fasoli i włoskich orzechów

Prawdę mówiąc, nie przepadam za burgerami ani daniami, które przypominają fast – food, aczkolwiek, kiedy nagotujemy za dużo fasoli, spodziewamy się gości i nie mamy pomysłu ani czasu na żmudne przygotowania, takie burgery będą jak znalazł. Najemy się do syta bez wyrzutów sumienia. Pod warunkiem, że użyjemy domowych bułek i dobrego, prawdziwego sosu. Fasola nasyci, dostarczy białka i błonnika, a orzechy odżywią nasz mózg i również dodadzą energii.

Wegańskie burgery z czarnej fasoli i włoskich orzechów
Składniki (na około 9-10 burgerów)
  • 2,5- 3 szklanki ugotowanej czarnej fasoli
  • 1,5 szklanki zmielonych świeżo orzechów włoskich
  • 6 łyżek mąki gryczanej
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 łyżka oleju kokosowego
  • przyprawy: sól ziołowa, pieprz, majeranek, płatki drożdżowe, chili mielone
  • oliwa z oliwek do posmarowania burgerów – 2 łyżki
  • sezam do posypania burgerów – 1 łyżka
Przygotowanie
Fasolą zmiksować i połączyć ze zmielonymi orzechami. Czosnek przecisnąć przez praskę, cebulę drobno posiekać i podsmażyć na rozgrzanym oleju kokosowym, podlewając odrobiną wody. Gdy cebulka się zrumieni, odparować ewentualny nadmiar płynu i dodać do fasoli i orzechów. Przyprawić do smaku i wsypać mąkę. Bardzo dobrze wyrobić. Zwilżając dłonie oliwą, formować kotleciki lub burgery i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Można posypać z wierzchu sezamem. Piec przez pół godziny w piekarniku nagrzanym do 180˚C. 

Komentarze

  1. Nigdy takich nie próbowałam ale chętnie je przygotuje :) wyglądają super!
    Zapraszam do mnie: www.lekarzeodkuchni.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  2. Wegańskie burgery w mojej ulubionej vege knajpce zamawiam za każdym prawie razem jak tam jestem i jestem zachwycona! Twoje wyglądają równie wspaniale :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takim burgerem nie można pogardzić! Idealnie sycący posiłek :D

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz