Jeśli kiedyś powiedziałam o innych
lodach, że są najlepsze, odwołuję to teraz. Bo to właśnie te są tymi naj.
Proste, z kilku składników, wegańskie, z prawdziwymi leśnymi jagodami, które
stanowią lekko kwaśną przeciwwagę dla słodyczy lodów. Nie ma mowy o
emulgatorach, byle jakim tłuszczu i sztuczności. Jest pełnia smaku i słodyczy –
prawie bez wysiłku. Jeśli zrobimy je rano, będą na poobiedni deser, wystarczy
na około 6 godzin wstawić je do zamrażarki.
Składniki (na ok. 700 ml lodów, 12 - 14 gałek)
- 5 dojrzałych bananów
- 3/4 szklanki mleka kokosowego
- 2 łyżki miodu
- 3 czubate łyżki masła orzechowego
- 1 -1,5 szklanki świeżych jagód
Banany obrać i pokroić w talarki. Wszystkie składniki oprócz jagód zmiksować razem na gładko. Do formy, w której będziemy zamrażać lody, wlać połowę masy, posypać obficie jagodami i wylać pozostałą masę. Wierzch również posypać jagodami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin.
Pyszności!prosto, szybko, a jak smacznie :)
OdpowiedzUsuńLody z bananów i masła orzechowego często robi nasza siostra ale teraz musimy jej jeszcze podrzucić jagody! :D Chyba w tym roku przegapimy sezon na świeże owoce jagody bo nikt ich w okolicy nie ma :/
OdpowiedzUsuńU mnie na ryneczkach jest mnóstwo jagód, szkoda :( Ja zwykle zbieram sama :)
UsuńTakie proste, a muszą być genialne!
OdpowiedzUsuńSą genialne ! Dodatkowy plus za to, że nie posiadam maszynki więc mogę je zrobić <3
OdpowiedzUsuńStartuj śmiało! Żeby tylko słoneczko lepiej zaświeciło, to nie trzeba będzie jeść lodów w śpiworze :)
Usuń