Lody bananowo – orzechowe z jagodami bez maszynki

Jeśli kiedyś powiedziałam o innych lodach, że są najlepsze, odwołuję to teraz. Bo to właśnie te są tymi naj. Proste, z kilku składników, wegańskie, z prawdziwymi leśnymi jagodami, które stanowią lekko kwaśną przeciwwagę dla słodyczy lodów. Nie ma mowy o emulgatorach, byle jakim tłuszczu i sztuczności. Jest pełnia smaku i słodyczy – prawie bez wysiłku. Jeśli zrobimy je rano, będą na poobiedni deser, wystarczy na około 6 godzin wstawić je do zamrażarki.
 
Lody bananowo – orzechowe z  jagodami bez maszynki
Składniki (na ok. 700 ml lodów, 12 - 14 gałek)
  • 5 dojrzałych bananów
  • 3/4 szklanki mleka kokosowego
  • 2 łyżki miodu
  • 3 czubate łyżki masła orzechowego 
  • 1 -1,5 szklanki świeżych jagód
Przygotowanie
Banany obrać i pokroić w talarki. Wszystkie składniki oprócz jagód zmiksować razem na gładko. Do formy, w której będziemy zamrażać lody, wlać połowę masy, posypać obficie jagodami i wylać pozostałą masę. Wierzch również posypać jagodami. Przykryć folią spożywczą i wstawić do zamrażarki na minimum 6 godzin.

Komentarze

  1. Pyszności!prosto, szybko, a jak smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lody z bananów i masła orzechowego często robi nasza siostra ale teraz musimy jej jeszcze podrzucić jagody! :D Chyba w tym roku przegapimy sezon na świeże owoce jagody bo nikt ich w okolicy nie ma :/

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U mnie na ryneczkach jest mnóstwo jagód, szkoda :( Ja zwykle zbieram sama :)

      Usuń
  3. Takie proste, a muszą być genialne!

    OdpowiedzUsuń
  4. Są genialne ! Dodatkowy plus za to, że nie posiadam maszynki więc mogę je zrobić <3

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Startuj śmiało! Żeby tylko słoneczko lepiej zaświeciło, to nie trzeba będzie jeść lodów w śpiworze :)

      Usuń

Prześlij komentarz