To ciasto można nazwać także
bananowym chlebkiem. Jedno jest pewne – jest pyszne.
Pierwszy raz robiłam je z mąką arachidową i muszę przyznać, że jest to połączenie idealne.
Jest bezglutenowo, bezmlecznie, prosto i smacznie. Placek jest świetny na drugie śniadanie i jako deser, bez mąki zbożowej, niezwykle aromatyczny i smaczny. Dostarcza energii i przyjemności, nie przyczyniając się do wyrzutów sumienia.
Pierwszy raz robiłam je z mąką arachidową i muszę przyznać, że jest to połączenie idealne.
Jest bezglutenowo, bezmlecznie, prosto i smacznie. Placek jest świetny na drugie śniadanie i jako deser, bez mąki zbożowej, niezwykle aromatyczny i smaczny. Dostarcza energii i przyjemności, nie przyczyniając się do wyrzutów sumienia.
Składniki
- 2,5 szklanki mąki z orzechów arachidowych
- 3 duże banany
- 3 jaja
- 4 łyżki oleju kokosowego
- 3 łyżki syropu z buraka, melasy lub miodu
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka przyprawy do piernika (u mnie własnej produkcji – przepis znajdziesz tutaj)
- szczypta soli
Przygotowanie
Banany zmiksować z jajami, syropem i olejem kokosowym. Powoli dodawać mąkę orzechową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 40 minut.
Banany zmiksować z jajami, syropem i olejem kokosowym. Powoli dodawać mąkę orzechową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, szczyptą soli i przyprawą do piernika. Przelać masę do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piec przez około 40 minut.
bardzo lubię banany z orzechami, wiec ciasto na takiej mące na pewno by mi smakowało. pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńMąka arachidowa i banan? Na 100% udane połączenie!
OdpowiedzUsuńSuper ciasto, smaczne a do tego proste w przygotowaniu :)
Dla mnie to najlepsza wersja bananowca jaką dotąd jadłam :) Ale wszystko jeszcze przede mną. Może nadmierny zapas bananów znowu mnie zainspiruje?
UsuńMmm pycha! Uwielbiam chlebki/placki bananowe w każdej postaci <3
OdpowiedzUsuńWłaśnie takiego przepisu szukałam aby nie zawierał mąki. Uwielbiam jeść ciasta a w szczególności takie zdrowie. Wypróbuję ten przepis na święta :)
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, u mnie nikt się nie zorientował, że to ciasto bez mąki, zastanawiano się nawet skąd ten aromat... Powodzenia i smacznych Świąt!
UsuńCiasto wyszlo pyszne I aromatyczne. Mokre, slodkie bananowo. Nie raz zagosci na moim stole.
OdpowiedzUsuń