Pasta z orzechów włoskich i białej fasoli z wędzoną papryką

Pasty do pieczywa pojawiają się w moim domu często, choćby dlatego, że doskonale sprawdzają się jako nadzienie do przeróżnych kotlecików i pierożków, często też do placków, które lubię jeść w wersji wytrawnej. Jednak zwykle nie udaje mi się zrobić zdjęć, zanim wszystko zniknie.
Baza tej pasty jest banalnie prosta i łatwo dostępna. Orzechy włoskie można zastąpić namoczonymi migdałami lub nerkowcami, jednak ja pozostaję wierna włoskim, bo mogę je sama wyłuskać i być pewna, że nie były przedtem spleśniałe ani nie ryzykuję, że kupując obrane, trafię na zjełczałe, co zdarza się bardzo często. Z migdałami i nerkowcami pasta też będzie bardzo smaczna.
Dodatek słodkiej wędzonej papryki w proszku nadaje tej paście specyficzny posmak, który bardzo ją wzbogaca, ponieważ baza w postaci fasoli i orzechów jest łagodna i potrzebuje nieco bardziej wyraźnego smaku. Polecam ją oczywiście z domowym pieczywem, najlepiej na zakwasie.


Pasta z orzechów włoskich i białej fasoli z wędzoną papryką
Składniki
  • 1 szklanka ugotowanej białej fasoli
  • ¾ szklanki wyłuskanych włoskich orzechów
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2-3 łyżki gorącej wody
  • 1 łyżeczka wędzonej słodkiej papryki w proszku
  • 0,5 łyżeczki mielonego, sproszkowanego czosnku
  • sól ziołowa, pieprz
Przygotowanie
Orzechy wsypać na rozgrzaną, suchą patelnię i podprażyć. Prażyć do momentu, aż zaczną wydzielać  delikatny, orzechowy aromat. Następnie fasolę i orzechy zmiksować z oliwą i wodą na pastę, dodać paprykę i pozostałe przyprawy i wymieszać.

Komentarze

  1. Pasty przygotowanej z takich składników jeszcze nigdy nie jadłam. Wyśmienity pomysł!:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O tak, takie pasty uwielbiam! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz